Mi az antioxidáns?- Az antioxidánsok megelőzik vagy lassítják az oxidációs folyamatokat. A szabad gyökök károsítják génjeinket. Ilyenkor a vas rozsdásodásához hasonló folyamat játszódik le a szervezetünkben, nap mint nap. Antioxidánsok nélkül olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a rák, szív- és érrendszeri problémák, Alzheimer-kór, Parkinson-kór.
Antioxidáns típusok- Egy részüket a szervezetünk állítja elő, más részüket a táplálékból vesszük fel. Az első csoportba tartozik a C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, lutein, likopin, bioflavonoidok. Második csoportba tartozik a koenzim Q10, alfa-lipidsav. Az antioxidánsok felépüléséhez cinkre és szelénre van szükség.
Kölcsönhatásban- A különböző antioxidánsok együtt nagyobb védelmet nyújtanak. Az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját és fokozza a szelén hatását. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti és együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. A bioflavonoidok a C-vitamin hatását fokozzák és gátolják lebomlását.
Családi halmozódás- Hogyha örökletes hajlamunk van egyes betegségekre, akkor az antioxidánsok segíthetnek a megelőzésben vagy a tünetek enyhítésében.
Az egészség fegyvere- Betegség esetén csak antioxidáns csoportot, C-vitamint éredemes fogyasztani, mert a multivitaminok egyes elemei (pl. a vas) csak táplálják a baktériumokat.
Fiatalon tart- A bio zöldségek és gyümölcsök bővelkednek antioxidánsokban ,így rendszeres fogyasztásukkal a sejtek öregedése lassítható. |