Amikor a vitaminok jelen vannak a szervezetünkben, immunrendszerünk erős, teljesítőképességünk kiváló.
Zsírban oldódó vitaminok
A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet a zsírszövetekben elraktározza. Túladagolásuk esetén hipervitaminózis alakulhat ki, amely veszélyezteti az egészséget.
A-vitamin
Az egyik legfontosabb antioxidáns, többnyire béta-karotin vagy retinol formájában van jelen a zöldségekben és a gyümölcsökben. A szervezet anyagcsere-folyamataihoz szükséges. Nélkülözhetetlen a jó látáshoz, a bőr és nyálkahártya épségéhez, a haj és körmök növekedéséhez, a csontokhoz, fertőző és keringési rendszer betegségekkel szembeni védelméhez. Antioxidánsként szerepet játszhat a daganatos betegségek megelőzésében. Hiányát jelzi az étvágytalanság, száraz bőr, szürkületi vakság, gyermekeknél növekedési zavarok. A hirtelen látásromlás, repedezett ajkak, gyakori megfázás és a fertőzések a legtöbb esetben visszavezethetők az A-vitamin hiányára. Tartalmazza: tej, vaj, sajt, zöld levelű zöldségek (spenót, mángold, brokkoli, petrezselyem, káposzta),sárgarépa. A napon érett paradicsom szintén kitűnő A-vitamin forrás! A téli hónapokban nagyon valószínű, hogy szinte semennyi vitamin sem található a paradicsomban!
D-vitamin
Az emberi szervezet is képes előállítani, a napsugárzás hatására a bőrben képződik. Szervezetünk csontjaihoz és vázrendszeréhez kalciumra és foszforra van szükség, amiknek beépülése csak elegendő D-vitamin jelenlétében lehetséges. Hiányát jelzi a csontok torzulása, ernyedt izmok, nyugtalanság, alvászavar. Tartalmazza: vaj, hal, tőkehalmáj, tojás, gomba.
E-vitamin
Antioxidáns hatású vitamin, amely védi a szívet és a szöveteket. Szükséges a megfelelő hormonműködéshez, támogatja az immunrendszert. Nélkülözhetetlen a szív és érrendszer, valamint az idegrendszer egészséges működéséhez, csakúgy, mint a haj és a bőr egészségéhez. A természetes E vitamin semlegesíti a szabad gyököket, ezáltal óvja a sejtfalakat, amelyek lebontják a membrán lipidjeit. Nem véletlen, hogy a legtöbb kozmetikumban megtalálható. Hiányát jelzi izomgyengeség, vérszegénység, retina-elváltozások. Tartalmazza: búzacsíra, napraforgó és más növényi olajok, cukorborsó, diófélék, avokádó.
K-vitamin
Elengedhetetlen a véralvadási faktorok képzéséhez és a kalcium csontokba való beépüléséhez. Elősegíti a máj méregtelenítõ funkcióját, gátolja az érszűkület kialakulását, valamint csökkenti a vér LDL (rossz) koleszterin szintjét. A szervezetben képződik. Hiányát jelzi a vérzékenység, orrvérzés, kék foltok a bőrön. Tartalmazza: tejtermékek, joghurt, paradicsom, káposzta, spenót, brokkoli, mák.
Vízben oldódó vitaminok
A vízben oldódó vitaminok felesleges mennyisége kiürül a szervezetünkből. Ezért fontos, hogy az ételeink tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait, a biotint, pantoténsavat, folsavat, C-vitamint.
B1-vitamin (Tiamin)
Nélkülözhetetlen a szénhidrátok, alkohol lebontásához. Szükséges az idegek, szív működéséhez. Tiamin a legismertebb B-vitamin, mivel sok embernél jelenetkezhetnek a hiányállapotra utaló tünetek, mint például az idegrendszer működési zavara (fáradékonyság, alacsony koncentráció képesség). Hiányát jelzi az idegesség, fejfájás, étvágytalanság, szívműködés zavarai, koncentrációs zavar. Tartalmazza: teljes kiőrlésű gabona, mogyoró, hüvelyesek, bab, lencse, baromfi és sertéshús.
B2-vitamin (Riboflavin)
A szervezet energiatermelő folyamataira hat, illetve a fehérjék építőkövei. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját. Szükséges a zsírsavak, szénhidrátok, fehérjék lebontásához. Hiányát jelzi az égő,viszkető szem, cserepes ajak és berepedt szájzug, száraz, gyulladt bőr. Tartalmazza: tej, tejtermékek, hal, hús, élesztő.
B3-vitamin (Niacin,nikotinsav)
Szükséges a sejtek energiaháztartásához, az anyagcsere és az idegrendszer működéséhez. Hiányát jelzi a fejfájás, étvágytalanság, gyomor- és idegrendszeri zavarok, bőrelváltozások. Tartalmazza: teljes kiőrlésű gabona, gomba, szilva, datolya, füge, tojás, tengeri hal, máj, csirkehús.
B5-vitamin (Pantothenic Acid- Pantotén sav)
Fontos szerepet játszik a koleszterinszint szabályozásában és a zsírok energiává történő elégetésében, így fogyókúráknál nagy segítség jelenléte. Erősíti az immunrendszert és támogatja a mellékvesék működését. Szükséges a zsírok, szénhidrátok, fehérjék lebontásához, a nyálkahártyák épségéhez, a hormonképzéshez. Hiányát jelzi a bőrelváltozások és a fertőzésekre való hajlam. Tartalmazza: hús, máj, búzacsíra, magvak, dió, gomba, brokkoli, karfiol, sörélesztő.
B6-vitamin
Fehérje- és aminosav-anyagcsere nem létezhet B6-vitamin nélkül. Komoly szerepe van a test raktáraiból történő energia felszabadításában. Szükséges az idegműködéshez, vérképzéshez. Hiánya csökkenti a stressztűrő képességet, depresszióra hajlamosít. Hiányát jelzi az étvágytalanság, izomgyengeség, vérszegénység és a szájnyálkahártya gyulladása. Tartalmazza: hal, banán, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, burgonya, szója.
B12-vitamin (kobalamin)
Szükséges a sejtszintű szénhidrát-, zsír- és fehérje- anyagcsere folyamatokhoz. Nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, a sejtépítéshez, a növekedéshez. Nagyon nehezen szívódik fel a szervezetben, így könnyen kialakulhatnak a hiánytünetek (különösen a vegetáriánus étrendet követőknél). A májban képződik és raktározódik. Hiányát jelzi a húsundor, nyelvégés, vérszegénység, szívgyengeség, ingerlékenység. Tartalmazza: hús, máj, tojás, tej, sajt, túró, savanyú káposzta.
C-vitamin
Szükséges a szervezet ellenálló-képességének, immunrendszerének megőrzéséhez, a kötőszövetek felépítéséhez. Erõteljes antioxidáns hatású, fontos szerepet játszik a csontok, bőr, szív és érrendszer egészségének megőrzésében. Szükséges továbbá a folsav aktív formulájának átkonvertálásához, ami a szervezet vasfelvételéhez szükséges. Hiányát jelzi a gyengeség, vérszegénység, a bőr rugalmatlan, az arcbőr fénytelen, fogínyvérzés, nehézkes ébredés, éjszaka gyakori felriadások. Tartalmazza: sütőtök, cékla, karalábé, karfiol, savanyú káposzta, paprika, burgonya, bogyós gyümölcsök (csipkebogyó, eper, fekete ribiszke), kivi, citrusfélék (narancs, citrom, grepfuit).
Folsav
Szükséges a vörösvérsejtek képződéséhez, sejtosztódáshoz. Kutatások szerint a tél a legkritikusabb időszak a depressziósok számára. Kevés a fény, korán sötétedik, később világosodik. Ebben az időszakban feltétlenül ügyelni kell a folsav egyensúlyára. Hiányát jelzi a vérszegénység, hajhullás, gyerekeknél növekedési zavarok, rossz szagú lehelet. Tartalmazza: tök, szárazbab, sárgarépa, spenót, kelkáposzta, sötétzöld levelű főzelékfélék, brokkoli, napraforgómag, teljes kiőrlésű gabona, élesztő, máj.
H-vitamin (biotin)
Szükséges a szénhidrát- és zsíranyagcseréhez, a bőr épségéhez, akadályozza a haj őszülését. Hiányát jelzi a hajhullás, bőrelváltozások. Tartalmazza: bab, mák, hüvelyesek, szójabab, mogyoró, fényezetlen rizs, tej, tojássárgája, máj.
P-vitamin
Antioxidáns hatású, gátolja az öregedés folyamatát. Tartalmazza: áfonya, citrusfélék.
|